DP Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, Suriyeli öğrenci ve memurların karıştığı davada savunmasını yaptı.
Demokrat Parti’nin (DP) Göç ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy hakkında açılan davanın üçüncü duruşması, üniversitede sınavsız eğitim alarak vatandaşlık verilen bir Suriyelinin şikayeti üzerine açıldı. sonra memur oldum. Aksoy, savunmasında sosyal medya paylaşımlarını kamuya açık bilgilere dayanarak yaptığını belirtti. Aksoy, “Türkiye ile Suriye arasında 2011 yılından bu yana diplomatik ilişki bulunmadığından öğrenci kabulüne ilişkin herhangi bir sınav veya anlaşma bulunmamaktadır. Burası Türkiye Cumhuriyeti. Ben bir Türk vatandaşıyım. Her Türk, Cumhuriyetin egemenliğini korumalıdır. Türkiye’nin.” Bu bir vatandaşlık görevidir” dedi.
DP Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy, sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında açılan ceza davasında savunma yaptı. Sosyal medya paylaşımlarının kendisi hakkında olduğunu, bunları kamuya açık bilgilerden derlediğini ve bunu bir siyasetçi olarak yaptığını söyleyen Aksoy, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi ve beraatını istedi.
“5 BİN 560 SURİYE YERLEŞİMİ”
Kendisinden şikayetçi olan Suriyelinin, 2015 yılında yapılan ve 2 milyondan fazla öğrencinin girdiği üniversite sınavına girmediğini belirten Aksoy, “415 bin Türk öğrencinin yerleştirilemediği üniversitelere 5 bin 560 Suriyeli yerleştirildi.”
Kendisinden şikayetçi olan Suriyelinin sınavsız üniversiteye girdiğini ve ardından memur ilan edildiğini belirten Aksoy, savunmasında şunları söyledi:
“Kimlik ve Eğitim Durumu Onaylanmadı”
“Açık kapı politikası nedeniyle Türkiye’ye gelen Suriyelilerin Türk vatandaşlarından üstün haklara sahip olmasını adil bulmuyorum ve bu Anayasa’ya aykırı. 2014-2015’te YÖK 5.560 Suriyeliyi devlet üniversitelerine kabul etti. Lahey’e göre” Sözleşme “Diplomatik bağımız olmadığından apostil onayı alınamıyor, dolayısıyla beyan edilen kimlikler, diplomalar ve lise notları onaylanamıyor. Bunların gerçek olup olmadığını bilmiyoruz. Bu kişilerin kimlikleri ve diploma notları Suriye Arap Cumhuriyeti tarafından onaylanmadığı için beyana dayalıdır.”
“ANAYASAYA aykırıdır”
“Diploma notları yok. Çoğuna tam burslu yerleştirildi. Şikayetçi daha sonra istisnai vatandaşlık aldı ve bu özelliklere sahip değil. Türk vatandaşlarının hakları ihlal edildi ve şikayetçi tanışmadan önce haksız yere üniversiteye kabul edildi.” Gerekli koşulları sağladıktan sonra aynı şekilde memur oldu. Burs aldı. Bu Anayasa’ya aykırıdır.”
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN GÜCÜNÜ SAVUNMAK HER TÜRK’ÜN VATANDAŞLIK GÖREVİDİR”
“Türkiye ile Suriye arasında 2011 yılından bu yana diplomatik ilişki bulunmadığından öğrenci kabulüne ilişkin bir test veya anlaşma da yok. Burası Türkiye Cumhuriyeti. Ben bir Türk vatandaşıyım, egemenliğini savunmak her Türk’ün vatandaşlık görevidir.” Türkiye Cumhuriyeti’nin.”
ERTELENEN
Savcı, vakıfla ilgili mütalaa vermek için mahkemeden süre istedi. Duruşma 14 Şubat 2024’e ertelendi.